Psychická kondice u učitelů v pedagogické praxi - Vitejčková, Martina (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce se zabývá psychickou kondicí učitelů. Cílem teoretické části v diplomové práci je definice základních pojmů, které s tématem souvisejí, vymezení pojmů k psychické kondici učitelů a k její revitalizaci. Zvláštní pozornost je věnována syndromu vyhoření, protože právě učitelé jsou značně ohroženou skupinou. Praktická část je provedena kvalitativním výzkumem. Prostřednictvím polostrukturovaných rozhovorů jsou u učitelů v pedagogické praxi zjišťovány subjektivně vnímané příčiny stresu a strategie, kterých používají k udržení psychické a profesní kondice.
Teachers´ mental condition at their pedagogical practise
Keywords: Učitel; stres; příčiny stresu; zvládání stresu; syndrom vyhoření; psychohygiena; Teacher; stress; the cause of stress; manage stress; burnout syndrome; mental hygiene