Koncentrace živin a jejich odnos z povodí - Jirkovská, Veronika (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato práce má za cíl přiblížit problematiku zvyšování koncentrací živin v povodí, a dále pak v celém komplexu přírodních složek, obzvláště ve vodách. V rámci práce jsou určeny nejvíce problémové živiny, které mají vliv na kvalitu vody, tj. dusík a fosfor. Dále je zde popsán koloběh obou sledovaných živin v přírodě a charakterizovány jsou také faktory, které ovlivňují vyplavování těchto živin do vod (z povodí). S tím souvisí i ohodnocení aktivit člověka, které významně zasahují do chodu krajinných složek a jaké následky s sebou tyto činnosti přinášejí hlavně v souvislosti se znečištěním vodních útvarů. V práci je také stručně popsána situace vývoje jakosti
Concentration of nutrients and their transport from catchment area
Keywords: dusík; fosfor; eutrofizace vod; jakost vody; nitrogen; phosphorus; eutrophication of water; water quality