Pěstování "Klokotského zelí" - Kostková, Klára (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem bakalářské práce je shrnutí poznatků o pěstování, zpracování a využití Klokotského zelí pěstovaného společností ZAS Dražice, a. s. Hlávkové zelí je dlouhodenní chladuvzdorná rostlina citlivá na vláhu, která ke svému růstu potřebuje otevřené a vzdušné plochy, nejlépe v blízkosti vodních toků, rybníků a vodních nádrží. Hlávkové zelí se pěstuje ve dvou subvarietách, bílé a červené. V České republice je více rozšířeno zelí bílé. Odrůdy bílého hlávkového zelí se dělí na rané, letní, polopozdní a pozdní. Odrůdy se liší velikostí zelné hlávky, její hmotností, dobou výsevu a sklizně a délkou vegetačního období. Hlávkové zelí je výborným zdrojem vitamínů a minerálních látek, ale i vlákniny, bílkovin, glukosinolátů a s-metylmethioninu. Uvedené složky mají příznivý vliv na lidské zdraví. Díky nutričním hodnotám a dlouholeté tradici pěstování je hlávkové zelí v České republice hojně pěstovanou zeleninou, která se konzumuje čerstvá nebo zpracovaná, nejčastěji jako kvašená (kysaná). Klokotské zelí je pozdní bílé hlávkové zelí, které lze koupit jako hlávkové nebo krouhané. Krouhané Kysané Klokotské zelí získalo díky své chuti a kvalitě ocenění "Chutná hezky. Jihočesky" a titul "Regionální potravina".
Growing of "Klokoty" cabbage
Keywords: hlávkové zelí; pěstování; zpracování; využití; cabbage; growing; utilizing; usage