Svobodná strana Rakouska a volby do Národní rady v roce 1999 - Hotový, Jakub (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se zabývá vzestupem Svobodné strany Rakouska v devadesátých letech, jenž vyvrcholil v roce 1999, kdy strana ve volbách do Národní rady zaznamenala nejvyšší zisk ve své historii a utvořila vládní koalici s Rakouskou lidovou stranou. Cílem práce je zejména analyzovat faktory, které vedly až k zmíněnému úspěchu Svobodných. Úvodní kapitola obsahuje okolnosti vzniku strany, dále je stručně popsán vývoj strany až do roku 1986, kdy v čele strany stanul charismatický Jörg Haider. Právě ten stál se svojí populistickou rétorikou zcela nepochybně za nárůstem voličské podpory. Následující část je věnována proměně rakouské společnosti spojené s přistěhovaleckými vlnami, jež FPÖ napomohla mobilizovat masy voličů. Závěrečné dvě kapitoly se zaměřují na rozbor všech voleb konaných v roce 1999 - kromě zásadních parlamentních voleb se totiž konala také série voleb do zemských sněmů a volby do Evropského parlamentu.
Freedom Party of Austria and 1999 Austrian legislative election
Keywords: Svobodná strana Rakouska; volby do Národní rady 1999; Jörg Haider; imigrace; rakouský politický systém; Freedom Party of Austria; the National council election 1999; Jörg Haider; immigration; political system in Austria