Problematika výživy ve sportovní gymnastice v dospívání - Vrzalová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce se zaobírá správným stravováním v rámci sportovní gymnastiky v dospívání. Poukazuje na problémy, které mohou vzniknout, pokud gymnasté nemají dostatečný energetický příjem, čímž mohou podpořit vznik poruch příjmu potravy. Jelikož se jedná o sport, ve kterém se klade velký důraz na vzhled gymnastů, jsou poruchy příjmu potravy častým jevem, který se v tomto sportovním odvětví vyskytuje. V teoretické části jsem stručně popsala gymnastiku a následně i sportovní gymnastiku. Soustředila jsem se na historii, obecný popis a jednotlivé disciplíny v rámci sportovní gymnastiky. Dále jsem navázala tématem výživy ve sportovní gymnastice, rozebrala jsem jak celkový energetický příjem, tak i jednotlivé živiny, které by se ve stravě měly vyskytovat, a neopomněla zmínit ani důležitost pitného režimu. Popsala jsem období dospívání a vývoj jedinců v těchto obdobích. V poslední části jsem věnovala pozornost poruchám příjmu potravy a rizikovým vlivům ve sportovní gymnastice. Praktickou část tvoří kvantitativní výzkum, který jsem provedla pomocí převzatého dotazníku. Výzkum se soustředil na to, jak velkou pozornost věnují gymnasté své stravě, jaké mají povědomí o celkovém příjmu a o příjímání jednotlivých živin. Dále jsem zkoumala i poruchy příjmu potravy ve sportovní gymnastice.
Issues of nutrition in gymnastics in adolescence
Keywords: strava; živiny; vývoj; poruchy příjmu potravy; gymnastika; nutrition; nutrient; eating disorders; gymnastics