Měření profilu zpracovávané půdy. - Filípek, Pavel (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem práce je vytvořit přehled způsobů měření profilu zpracované půdy a na základě jejich analýzy navrhnout a sestrojit měřící zařízení umožňující záznam měřených hodnot pro další zpracování pomocí výpočetní techniky. Zpracování půdy je jednou z energeticky nejnáročnějších operací v rostlinné výrobě. Lze zvolit pracovní orgány s různou energetickou náročností, ale zároveň je potřeba dodržet požadované agrotechnické podmínky pro danou plodinu. Aby byly splněny oba požadavky, je potřeba zjistit skutečný účinek daného nářadí v půdě, respektive skutečný zpracovaný profil. Navrženým zařízením lze zjistit hloubku zpracované půdy, profil zpracované půdy a nakypřenost. Tyto hodnoty slouží ke zjištění kvality práce stroje, jeho seřízení a dále jsou využívány k výpočtům ekonomických ukazatelů zpracování půdy.
Profile measurements of soil processed.
Keywords: Zpracování půdy; hloubka zpracované půdy; profil zpracované půdy; nakypřenost; válečkový řetěz; snímač; výpočetní technika; Cultivation; depth of cultivation; soil profile; soil looseness; roller chain; computer processing