Manipulace s osobami s mentální retardací během mimořádných událostí - Skřiček, Jakub (Jihočeská univerzita, 2014)
V nejrůznějších oblastech života je osobám s mentální retardací věnována zvýšená pozornost a nadstandartní péče, jejíž plnění vyplývá ze samotné podstaty tohoto postižení. Oblast ochrany obyvatelstva se zaměřením na přítomnost této specifické skupiny osob na místě zásahu u mimořádné události by neměla být výjimkou. Pracovníci složek, které jsou součástí integrovaného záchranného systému, by měli být připraveni na přítomnost osob s mentální retardací v situacích, které nastávají při mimořádných událostech. Vzhledem k vysokému počtu osob s mentální retardací na území České republiky, který překračuje hranici 3 % populace, je na místě věnovat se problematice zásahu u mimořádných událostí s přítomností osob s tímto specifickým postižením. Tato diplomová práce zpracovává téma manipulace s osobami s mentální retardací během mimořádných událostí, jelikož tato problematika není doposud nikde podrobněji popsána takovým způsobem, aby připravila budoucí i stávající pracovníky složek integrovaného záchranného systému na situace, během kterých sehrává jejich připravenost značnou roli a každé zaváhání může mít vážné následky. Neznalost postupů a mechanizmů manipulace s osobami, které trpí mentální retardací, snižuje schopnost zasahujících pracovníků zvládnout danou situaci a schopnost předvídat a předcházet komplikacím, které mohou směřovat k ohrožení zdraví, života a majetku nejen osob s tímto postižením, ale také všech dalších zúčastněných. Teoretická část diplomové práce je rozdělena do tří kapitol, které se zabývají tématy, která slouží jako teoretický podklad pro zpracování praktické části, jm. integrovaný záchranný systém, mimořádné události a mentální retardace. Kapitola zaměřená na integrovaný záchranný systém popisuje základní a ostatní složky integrovaného záchranného systému a jeho koordinaci na taktické, operační a strategické úrovni. Následující kapitola pak zachycuje mimořádné události, jejich rozdělení, doporučené chování osob v případě vzniku mimořádné události a obecné zásady pro případ ohrožení vlivem mimořádné události. Třetí a zároveň závěrečná kapitola teoretické části se zabývá mentální retardací a poskytuje vhled do této problematiky se zaměřením na typy mentální retardace a podrobnější diagnostický popis lehké, středně těžké, těžké a hluboké mentální retardace, nejčastější příčiny vzniku mentální retardace, osobní rizikové faktory osob postižených mentální retardací, problémové chování u lidí s mentální retardací a jejich psychické poruchy včetně popisu vhodného způsobu manipulace s osobami s mentální retardací. Praktická část diplomové práce je založena na kvalitativním výzkumu, který probíhal metodou hloubkových strukturovaných rozhovorů s odbornými pracovníky zařízení, které poskytuje ambulantní sociální služby včetně denního pobytu osob s mentální retardací. V rámci následující kapitoly došlo k reflektování a komentování získaných dat, z nichž byla v rámci závěru formulována výsledná doporučení. Cílem diplomové práce bylo vytvoření obecných doporučení pro manipulaci s osobami s mentální retardací během mimořádných událostí na základě vyhodnocení vědomostí o zacházení s lidmi s mentální retardací u odborně způsobilých pracovníků, kteří jsou v pravidelném kontaktu s touto specifickou skupinou osob. Tato doporučení by měla poskytnout oporu pracovníkům složek integrovaného záchranného systému při zásazích s přítomností osob s mentální retardací. Výsledná doporučení jsou obsažena v poslední závěrečné kapitole diplomové práce. Jedná se celkem o 25 doporučení pro manipulaci s osobami s mentální retardací během mimořádných událostí.
The handling of persons with a mental retardation in the course of emergencies
Keywords: Integrovaný záchranný systém; mimořádná událost; mentální retardace; Integrated Rescue System; emergency; mental retardation