Projekt rozvoje rodinné farmy v souvislosti s rozvojem venkova podporovaným z fondů Evropské unie. - Hroníková, Iveta (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem diplomové práce bylo analyzovat vybranou rodinnou farmu, zhodnotit její současnou pozici a vytvořit návrh možností rozvoje v souvislosti s rozvojem venkova podporovaným z fondů EU. Současná výrobní strategie je totiž zaměřená na chov prasat, který v současné době prochází hlubokou krizí. Navíc sama majitelka farmy není spokojená s dnešní užitkovostí jejího chovu. Následující varianty rozvoje vychází i z možností využití nabídky přeorientování se na chov koz, která byla farmě nabídnuta od místního zpracovatele kozího mléka. Tyto varianty jsem poté ekonomicky zhodnotila pomocí metod čisté současné hodnoty, vnitřního výnosového procenta a doby splacení. Všechny tři varianty byly počítány pro čtyřleté období při stanovené úrokové míře 6%. Na všechny tři projekty je možné získat dotace z Programu rozvoje venkova, OSA I, opatření I.1.1 Modernizace zemědělských podniků. Jedná se až o 50 % přijatelných výdajů na rekonstrukci a výstavbu hospodářských budov. Tato možnost může hrát také důležitou roli v rozhodovacím procesu o dalším rozvoji farmy. Vzhledem ke stávající situaci v chovu prasat a nejisté budoucnosti tohoto odvětví, se zdá být velice perspektivní varianta chovu koz a úplné zrušení chovu prasat. Pozitivní je také možnost dalšího rozvoje chovu vzhledem k nevyužitým prostorám stáje pro skot a vlastnictvím orné půdy.
Project of development of family farm in connection with development of czech country supported by Funds of European Union.
Keywords: rozvoj venkova; rodinná farma; dotace; ekonomické zhodnocení; development of country; family farm; subvene; economic evaluation