Využití her a soutěží ve výuce anglického jazyka na 1. stupni ZŠ - Novotný, Kryštof (Jihočeská univerzita, 2020)
Anotace Tématem této diplomové práce je využití her a soutěží ve výuce anglického jazyka na 1.stupni ZŠ. Cílem diplomové práce je charakteristika role hry ve výuce anglického jazyka a její možné využití za účelem rozvoje klíčových řečových dovedností. Teoretická část se zabývá psychologickou charakteristikou mladšího školního věku, dále pak teorií hry a vývojovými stádii dětské hry. Vposledním díle teoretické části práce popisuje jednotlivé druhy didaktických her. Praktická část se skládá ze dvou částí. Stěžejní první část předkládá didaktické hry, které jsou řádně komentovány zhlediska všeobecně vzdělávacích i jazykových cílů. Každá takto připravená hra byla začleněna do výuky a vzávěru je reflektována z pohledu její efektivity. Druhá kapitola v praktické části práce představuje výsledky výzkumu, provedeného formou řízeného rozhovoru s vyučujícími anglického jazyka na prvním stupni základní školy, zabývajícího se jejich zkušenostmi svyužitím her v hodinách anglického jazyka.
Using games and contests in English language teaching at elementary school level.
Využití her a soutěží ve výuce anglického jazyka na 1.stupni ZŠ.
Keywords: hry; soutěže; první stupeň; základní škola; metody; esl; výzkum; reflexe výuky; ontogeneze; organizace třídy; games; competitions; first grade; elementary school; methods; esl; research; reflection of teaching; ontogeny; class management