Vyrovnávací procesy platební bilance a význam ČNB - Ohrazdová, Jiřina Sára (Jihočeská univerzita, 2009)
V této bakalářské práci jsem se zabývala platební bilancí, její strukturou, úlohou v mezinárodních vztazích a především vyrovnávacími procesy platební bilance. Zanalyzovala jsem význam České národní banky pro platební bilanci, postavení ČNB, její cíle, funkce a nástroje. Zachytila jsem vývoj platební bilance, jejích dílčích částí a dalších důležitých ukazatelů od roku 1993 do roku 2008. Posoudila jsem funkčnost vyrovnávacích mechanismů na příkladu České republiky, a to cenového, důchodového, monetárního a kurzového vyrovnávacího procesu. Na závěr jsem zmínila trendy do budoucna u důležitých ekonomických ukazatelů, které platební bilanci ovlivňují.
Compensatory processes balance of payments and the meaning of the Czech national bank
Keywords: struktura platební bilance; vývoj platební bilance; Česká národní banka; nástroje ČNB; cenový vyrovnávací proces; důchodový vyrovnávací proces; monetární vyrovnávací proces; kurzový vyrovnávací proces; structure of balance of payments; balance of payments development; Czech national bank; compensatory processes of price; compensatory processes of income; compensatory processes of monetary; compensatory processes of course