Poruchy chování psů - popis nejčastějších poruch metodou kasuistik - Pravdová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2011)
Účelem této studie bylo vyhodnotit výskyt poruch chování u psů na základě průzkumu mezi majiteli (dotazníky) a popis některých vybraných případů poruch chování. Celkem 96 ze 160 psů vykazovalo problémové chování (60,0 %) a 64 psů bylo bezproblémových (40,0 %). Poruchy spojené se strachem se objevily u 51 (31,9 %) psů a strach byl nejčastěji se vyskytující poruchou chování. Agresivní chování mimo dominantní agrese předvedlo 19 (11,9 %) psů, separační úzkost 14 (8,8 %) psů a sedm (4,4 %) psů projevilo dominantní agresi. Pět psů (3,1 %) mělo jiné problémy spojené s nedostatkem výcviku. V druhé části této práce bylo popsáno sedm kazuistik. Byly zjištěny dva případy agresivity vůči majiteli, dva případy problémů se samotou a tři případy strachového chování.
Disorders of behaviour in dogs, causes, progress and description of the most frequent disorders (case reports)
Keywords: Poruchy chování; agresivita; strach.; Disorders of behaviour; aggression; fear.