Problematika repatriací raků - literární rešerše a příklady z praxe - Hrbek, Vladimír (Jihočeská univerzita, 2015)
Problematika repatriací raků - literární rešerše a příklady z praxe V posledních několika desítkách let klesly počty raků v našich vodách, a to zejména kvůli račímu moru, který přenáší američtí druhy raků. Proto je třeba nyní provádět repatriace, které stejně jako každá jiná manipulace s raky vyžaduje výjimku. Výjimky v České republice vydávají Správy chráněných krajinných oblastí a krajské úřady. Příslušné orgány dokládají, že od roku 2009 vydaly celkem šest výjimek. Skutečnost je však v několika případech jiná. Zvláště Ministerstvo životního prostředí, kterému náležela kompetence vydávání výjimek do roku 2009, podalo informaci, že žádnou výjimku na manipulaci s raky nevydávalo. Bylo zjištěno, že MŽP výjimky vydávalo, a to dokonce několikrát.
The issue of crayfish repatriation - A literature search and examples from practice
Keywords: mor; výjimka; krajské úřady; Správy chráněných krajinných oblastí; plague; exception; regional offices; management of protectes landscape areas