Vytvoření přípravku pro určení optimálního nastavení fotovoltaických panelů - Krčka, Pavel (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato bakalářská práce se zabývá tématem přeměny slunečního záření ve fotovoltaických systémech na elektrickou energii. Nejprve je poukázáno na problematiku těžby a spalování fosilních paliv. Následně jsou popsány dispozice (možnosti) slunečního záření na zemském povrchu, jenž je možné efektivně využívat ve fotovoltaických systémech. Také je zde podrobně probrán princip fotoelektrického jevu, na němž je založena činnost nejrůznějších typů fotovoltaických článků, které představují základní stavební prvky každého fotovoltaického panelu. Hlavní část textu je pak zaměřena na vytvoření přípravku, kterým je možné měřit optimální úhel a orientaci fotovoltaických panelů, při kterém by měly zmíněné fotovoltaické panely maximální energetický výnos v průběhu dne v daném ročním období.
The apparatus for measuring optimal inclination of photovoltaic panels
Keywords: Energie; sluneční záření; air mass index; fotoelektrický jev; fotovoltaický článek; polovodiče; fotovoltaické panely; fotovoltaické elektrárny; fotovoltaický regulátor; voltmetr; ampérmetr; měnič napětí; sklon fotovoltaických panelů; Energy; solar radiation; air mass index; photoelectric effect; solar cell; semiconductors; photovoltaic module; solar photovoltaic power plant; photovoltaic regulator; voltmeter; ammeter; voltage converter; inclination of photovoltaic panels