K problematice Českého národního korpusu - Zemanová, Žaneta (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se zaměřuje na Český národní korpus ve frazeologii. Český národní korpus má několik korpusových manažerů, v praktické části je využit KonText. Korpusová databáze obsahuje materiály psané i mluvené. Práce se bude zabývat psaným materiálem. Frazeologie je často spjata s archaickými nebo dobovými jevy. Frazémy se vyskytují v různých typech textů. Vytváří se nové a některé se obměňují. Po zadání dotazu CQL nám KontText v syn v7 vyhodnotí, jaká je frekvence frazémů v textech a počet výskytů. Budeme sledovat, který typ frazému se využívá nejčastěji v porovnání s ostatními typy, jako jsou lidová rčení. Ve frekvenci nás bude zajímat frekvence skupiny textových typů, textový typ, tematická oblast a periodicita.
On the issue of Czech National Corpus
Keywords: korpusová lingvistika; KonText; Český národní korpus; frazeologie; corpus linguistics; KonText; Czech National Corpus; phraseology