Podpora pacientů indikovaných k aortokoronárnímu bypassu - Kalvasová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce se zabývala podporou pacientů indikovaných k aortokoronárnímu bypassu (CABG) a jejich spokojeností s ní. Psychická podpora pacientů hrála důležitou roli v předcházení komplikací, a proto bylo důležité, se na pacienta jako na holistickou bytost zaměřit. Cílem této bakalářské práce bylo zjistit způsob edukace pacientů, zmapovat znalosti v oblasti zdravého životního stylu, jehož nedodržování vedlo k indikaci aortokoronárního bypassu a zjistit míru duševní podpory pacientů indikovaných k aortokoronárnímu bypassu. Pro dosažení cílů bylo užito kvalitativní metody šetření, kdy data byla dále získána pomocí polostrukturovaného rozhovoru s pacienty po aortokoronárním bypassu. Rozhovor byl proveden celkem s 10 pacienty právě po tomto výkonu. Výsledek výzkumného šetření poukázal na to, že pacienti neměli dostatek informací ohledně zdravého životního stylu, jehož nedodržování vedlo k indikaci aortokoronárního bypassu. Dalším nedostatkem vyplývajícím z našeho výzkumu byl fakt, že pacienti před výkonem neměli dostatečnou psychickou podporu i přes skutečnost, že byla pro fyzické zdraví tolik důležitá. Co ovšem vyšlo z našeho výzkumu uspokojivě, byla edukace pacienta zdravotním personálem. Výzkum ukázal, že personál prováděl dostatečně kvalitní a dostačující edukaci ve formě ústní, ale i demonstrativní. Velice pozitivně byla ze strany pacientů hodnocena v rámci edukace informační brožura pro pacienty podstupující operaci srdce, kterou všichni před výkonem obdrželi. Na základě výsledků lze doporučit, že by bylo vhodné v rámci proškolení personálu apelovat na nutnost a potřebu pacienty v době hospitalizace psychicky podpořit a nabídnout jim psychickou podporu.
Support of the patients indicated for coronary artery bypass graft surgery
Keywords: Aortokoronární bypass; CABG; edukace; informovanost pacientů; ischemická choroba srdeční; psychická podpora; revaskularizace myokardu; zdravý životní styl; CABG; Coronary artery bypass graft surgery; education; healthy lifestyle; ischaemic heart disease; myocardial revascularisation; patient awareness; psychological support