Aplikace podnikových informačních systémů a využití účetních dat v regionální ekonomice - Hanzal, Petr (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato dizertační práce je chápana jako příspěvek k oblasti podnikových informačních systémů podnikatelských subjektů a jejich aplikaci v regionálních vědách. Hlavním cílem je prokázat možnosti používání účetních dat podnikových informačních systémů pro regionální vyhodnocení, například pro regionální statistiku, identifikaci ekonomických aglomerací a analýzu některých prostorových závislostí ekonomických aktivit, pomocí souboru účetních dat, získaného od podnikatelských subjektů. Práce je rozdělena do dvou částí - teoretický rámec a praktická část. Teoretický rámec obsahuje teoretická východiska pro definici informační společnosti, Enterprise Resource Planning (ERP) - podnikových informačních systémů, jejich struktury a nasazení ERP v regionech EU, včetně využití účetních dat z ERP pro regionální vyhodnocení. Dále obsahuje definici regionu a regionálních vztahů jako součást regionální politiky. Další část se zabývá regionálními statistikami a vzájemným srovnáním regionálních ukazatelů, definicemi ekonomických klastrů, firemních sítí a metodiky identifikace ekonomických aglomerací. Je zde uveden i výklad statistických metod, které byly následně použity v praktické části dizertační práce. V praktické části je posléze provedena identifikace ekonomických aglomerací, na příkladu účetních dat, 27 náhodně vybraných podnikatelských subjektů v ČR s celorepublikovou působností, bez ohledu na oborové členění. Dále je provedena analýza prostorových závislostí prodejů a nákupů na dodávané vzdálenosti.
Application of enterprise resource planning systems and use of accounting data in regional economy
Keywords: podnikové informační systémy; regionální vědy; regionální aglomerace; účetní data; prostorová statistika.; enterprise resource planning systems; regional science; regional agglomeration; financial data; spatial statistics