Návrh řešení nové komunikace (cestní sítě) nebo rekonstrukce stávající sítě v lokalitě CHKO (Novohradské hory). - Pekárková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2007)
Úkolem mé diplomové práce bylo najít optimální technické řešení hlavní polní cesty spojující zemědělskou usedlost v lokalitě Jednoty a silnici III.třídy u obce Bělá u Malont s ohledem na předepsané normy a platné předpisy. Lokalita se nachází na území plánované CHKO Novohradské hory, proto by měla navrhovaná komunikace mít co nejmenší negativní vliv na životní prostředí, plnit funkci krajinotvornou a protierozní. Řešení jsem vypracovala ve dvou variantách, z nichž jednu jsem vybrala a dopracovala do stádia dokumentace pro stavební povolení. Dílčím úkolem mé diplomové práce bylo posoudit možné příznivé a nepříznivé účinky navrhované stavby na životní prostředí.
The design solution of a new road (road network) or reconstruction of existing network in locality Novohradské Hory.
Keywords: projektová dokumentace pro stavební povolení; polní cesta; návrh polní cesty; směrové řešení; výškové řešení; chráněnná krajinná oblast; krajinný ráz; protierozní ochrana.; a building permit documentation; a rural road; a design of rural road; a direction solution; a high-rise solution; a protected landscape area; a landscape character; a soil protection from erosion.