K vybraným charakteristikám dětí z dětských domovů - Poláčková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2008)
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku dětí vyrůstajících v dětských domovech. V teoretické části se zabývá vymezením pojmů dětský domov a dětský domov se školou, důvody umístění do dětského domova, smyslem a funkcemi rodiny a dětského domova. V práci je charakterizováno rodinné prostředí, z nějž dítě přišlo do dětského domova, je zde popsán deprivační syndrom a porucha pozornosti s hyperaktivitou (ADHD). Popisuje, jaké jsou romské děti vyrůstající v dětském domově a jaká je spojitost mezi dětstvím stráveným v dětském domově a trestnou činností páchanou v dospělosti. Poslední kapitola poukazuje na některé obtíže mladých lidí opouštějících zařízení ústavní výchovy. Praktická část obsahuje srovnání skladby dětí ze tří zvolených zařízení (dvou státních a jednoho nestátního): Dětský domov se školou Horní Planá, Dětský domov Aš a Soukromý dětský domov Koryto. Porovnávány jsou především v oblastech popisovaných v teoretické části. Souběžně s tím byly také od ředitele(zástupce) zařízení získány základní informace o jednotlivých dětských domovech. Dále byly sledovány názory vychovatelek/vychovatelů na ústavní výchovu a na připravenost na samostatný život po odchodu z dětského domova a jejich přístupy k výchově svěřených dětí.
Chosen Charactreristics of Children from Children´s Homes
Keywords: dětský domov; dětský domov se školou; soukromý dětský domov; ústavní výchova; rodina; funkce rodiny; psychická deprivace; porucha pozornosti s hyperaktivitou; ADHD; Romové; romské děti; trestná činnost; odchod z ústavní výchovy; children´s home; children´s home with school; private children´s home; institutional upbringing; family; family function; psychic deprivation; attention deficit hyperactivity disorder; Romany; Romany children; crime; leave of institutional upbringing