Senzorické hodnocení vybraného druhu masného výrobku v závislosti na výrobci. - Vlček, Jiří (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce popisuje problematiku senzorického hodnocení potravin a potravinářských produktů, konkrétně senzorické hodnocení vybraného druhu masného produktu v závislosti na výrobci. Pro senzorické hodnocení byl vybrán trvanlivý sálám Vysočina, a to z důvodu jeho velké obliby u českých spotřebitelů. Do testování bylo zařazeno šest náhodně vybraných výrobců. Hodnocení se uskutečnilo v laboratořích Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity. Samotné testování provedlo 58 hodnotitelů z řad studentů a pracovníků Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity. Pro senzorické hodnocení byla použita metoda pořadové zkoušky, kdy každý z hodnotitelů obdržel jeden vzorek od každého výrobce a měl za úkol seřadit vzorky podle klesající jakosti. Podle součtu pořadí bylo stanoveno pořadí: 1. Vysočina Hodice, 2. MP Krásno, 3. Maso Planá, 4. Kostelecké uzeniny, 5. KMOTR ? Masna Kroměříž a 6. Masna Příbram. Pro zjištění průkaznosti rozdílů mezi hodnocenými vzorky se postupovalo metodou podle Friedmana. Výsledná hodnota ukázala, že mezi hodnocenými vzorky na hladině pravděpodobnosti 99 % průkazné rozdíly existují.
Sensory evaluation of a selected type of a meat product produced by various producers.
Keywords: Senzorické hodnocení; pořadová zkouška; součet pořadí.; Sensory evaluation; rank test; sum of ranks.