Oddlužení podnikajících fyzických osob - možné dopady na ekonomiku - Bláhová, Jana (Jihočeská univerzita, 2017)
Tématem diplomové práce je Oddlužení podnikajících fyzických osob možné dopady na ekonomiku.Cílem diplomové práce je představit a zhodnotit oddlužení fyzických osob - podnikatelů jako jeden ze sanačních způsobů řešení úpadku. V první části se seznámíme s vývojem právní úpravy insolvenčního zákona, průběhem insolvenčního řízení a procesními subjekty. Dále práce pokračuje uvedením metod řešení úpadku dlužníka. Hlavní část práce se podrobně zabývá problematikou oddlužení podnikajících fyzických osob, včetně stanovení výpočtu měsíční splátky a zhodnocení vhodnosti tohoto přístupu k řešení podnikatelských dluhů na základě údajů z veřejně dostupných zdrojů. V poslední části se zaměříme na posouzení míry zatížení pro dlužníky a věřitele a možné dopady na ekonomiku. V závěru práce jsou shrnuty veškeré zjištěné skutečnosti.
Discharge from debts by individuals doing business - the possible effects on the economy
Keywords: insolvenční právo; insolvenční zákon; platební neschopnost; úpadek; oddlužení; dlužník; insolvenční soud; insolvency law; insolvency act; insolvency; bancruptcy; debt discharge; debtor; insolvency court