Prevence vybraných civilizačních chorob (kardiovaskulární choroby a diabetes II. typu) u seniorů - Supová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce se zabývá prevencí civilizačních chorob u seniorů, je zaměřena na kardiovaskulární onemocnění a diabetes mellitus II. typu. V teoretické části nejprve charakterizuji specifika seniorského věku. Následně se v teoretické části zabývám kardiovaskulárními chorobami, které se vyskytují u seniorů a nemocí diabetes mellitus II. typu, rizikovými a protektivními faktory u těchto onemocnění. V praktické části se zaměřuji na dotazníkové šetření, které zkoumá míru informovanosti seniorů o kardiovaskulárních onemocněních a nemoci diabetes mellitus II. typu, rozdíly v informovanosti mezi muži a ženami a vztah mezi informovaností a stupněm vzdělání seniorů. Dotazníkového šetření se zúčastnilo 98 respondentů. Dotazník obsahoval 12 otázek, které zkoumaly, jak jsou respondenti informováni o dané problematice. Sběr dat proběhl v lednu a v únoru 2014 a následné vyhodnocení v březnu a v dubnu 2014. Získaná data byla vyhodnocena pomocí statistických metod. Zjištěné odpovědi byly přetransformovány do jednotných tabulek a porovnávány. Byla zkoumaná celková informovanost, rozdíl v informovanosti v závislosti na pohlaví a následně byl zkoumán vliv dosaženého vzdělání na informovanost problematiky.
Prevention of selected diseases of civilization (cardiovascular diseases and II. Diabetes type) in the elderly
Keywords: civilizační choroby; senioři; kardiovaskulární onemocnění; diabetes mellitus II. Typu; prevence; edukace; lifestyle diseases; elderly; cardiovascular diseases; diabetes mellitus II. Type; prevention; education