Komparace informací o marihuaně mezi pedagogickými pracovníky a studenty na středních školách. - Bartoníčková, Irena (Jihočeská univerzita, 2007)
Otázka drog je v současné době velice aktuálním problémem. Snižuje se věk prvního užití a to je velice nebezpečné. Důvodů k prvnímu užití a vůbec k užívání drog je mnoho. Souvislosti můžeme vidět v genetických dispozicích jedince, ve způsobu výchovy, kdy jsou rodiče moc přísní nebo příliš liberální. Člověk se celý život učí a pokud jeho vlastní rodič drogy užívá a má k nim pozitivní přístup, je velice pravděpodobné, že dítě začne brát užívání drog jako zcela normální jev a pak je samozřejmé, že bude mít k užívání drog snadnější přístup. Důležitým vlivem je také vrstevnická skupina, se kterou se jedinec snaží identifikovat, především v období dospívání. V tomto období člověk prožívá osobní krizi, kdy ještě není dospělým, ale už není ani dítě. Každý se s tím musí vyrovnat po svém, ale někteří mladiství řeší tuto krizi prostřednictvím drog, které jim zajistí ''útěk z reality''. Často je jedinci droga nabídnuta a on ji přijme jen z čisté nevědomosti, kdy neví, jaké její užití bude mít následky. Proto by především preventivní programy měly zajistit hlavně mladistvým dostatek informací, které by měly jedince odradit od užívání drog, nebo aspoň posunout první užití do pozdějšího věku. Pokud člověk drogy užívá, měl by znát všechna rizika a následky tohoto rizikového chování. Ve své práci jsem se zabývala zjišťováním informací o marihuaně mezi pedagogickými pracovníky a studenty na středních školách. Dále jsem také zjišťovala, kolik z dotazovaných studentů i pedagogů někdy ve svém životě užili marihuanu. Na základě dotazníkového šetření bylo zjištěno, že počet studentů, kteří někdy marihuanu užili, je velice vysoký, což by mohlo svědčit o nedostatečnosti preventivních programů na středních školách v okresu České Budějovice. Dále bylo zjištěno, že pedagogové mají více informaci o této problematice než studenti. Právě proto by měli pedagogové dbát na předávání těchto informací svým studentům, měli by se sami dále vzdělávat a svým studentům zajišťovat dostatečnou primární prevenci v oblasti drog.
The comparison of information about marihuana between pedagogical workers and students on the secondary schools.
Keywords: konopné drogy; marihuana; prevence; student; škola; hemp drugs; marihuana; prevention; student; school