Onomatopoická slova v současné francouzštině - kontrastivní korpusová analýza - Dvořáková, Adéla (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem této bakalářské práce je na základě odborné literatury vymezit pojem onomatopoické slovo v souvislosti s jeho fonologickými, morfologickými, syntaktickými a sémantickými specifiky. Autorka následně krátce pojedná i o tématech přidružených kproblematice zvukomalby - o otázce jazykového znaku, o principu arbitrárnosti a motivovanosti, o interjekcích, zvukovém symbolismu a ideofonech. Poznatky a hypotézy z teoretické části práce budou posléze skrze analýzu konkrétních českých a francouzských onomatopoických výrazů ověřeny v části praktické.
Onomatopoeic Words in the Present-day French - a Contrastive Corpus Study
Keywords: onomatopoické slovo; zvukomalba; jazykový znak; arbitrárnost; ikonicita; interjekce; zvukový symbolismus; ideofony; onomatopoeic word; onomatopoeia; linguistic sign; arbitrariness; iconicity; interjection; sound symbolism; ideophones