Vznik a vývoj ochrany obyvatelstva v ČR a v zahraničí - Vološyn, Lucie (Jihočeská univerzita, 2022)
Diplomová práce "Vznik a vývoj ochrany obyvatelstva v České republice a v zahraničí" je postavená na teoretické části, která bude věnována ochraně obyvatelstva, jakožto pojmu, který představuje plnění úkolů v oblasti plánování, organizování a výkonu činností za účelem předcházení vzniku, zajištění připravenosti na mimořádné události a krizové stavy a jejich řešení. Tyto činnosti jsou úzce spjaté s plněním úkolů v souvislosti s ochranou života, zdraví, majetku a životního prostředí při mimořádných událostech a krizových situacích jak nevojenského, tak vojenského charakteru. V úvodu budou představeny základní pojmy, které budou provázány v celém textu. Hlavní podstatou teoretické části je historie a vývoj civilní ochrany, potažmo ochrany obyvatelstva ve světě, Evropské unii a vybraných států: Slovenska, Německa, Rakouska, Polska a v neposlední řadě v České republice. Historii a vývoji ochrany obyvatelstva v České republice je věnována velká část teoretické práce podle milníků v problematice a jak probíhaly v čase. Mimo teoretickou část obsahuje diplomová práce praktickou část. Ta je vypracována na základě systému dotazníků, rozdělených podle věkových kategorií. Zde je analyzováno hodnocení obyvatel problematiky ochrany obyvatelstva, vlastní bezpečnosti srovnání s minulostí v oblasti civilní ochrany v rámci České republiky, Evropské unie a světa. Cílem práce je rozdělit do nejdůležitějších etap civilní obranu od jejího počátku v ČR a ve vybraných zemích. Jaké byly důvody pro vznik civilní obrany a v jakých právních normách či mezinárodních úmluvách byla historicky provázána. Dále jaké je všeobecné povědomí o dané problematice, jako je ochrana obyvatelstva podle dotazníkového šetření u běžného obyvatelstva. Práce může sloužit ke studijním účelům v oblasti problematiky ochrany obyvatelstva, případně pro srovnání moderního pojetí bezpečnosti v oblasti ochraně obyvatelstva a minulými hodnotami. Ochrana obyvatelstva byla, je a i v daleké budoucnosti by měla být na předních příčkách zájmu státu. V současné situaci by tato diplomová práce mohla být využita pro další studium autora na poli doktorského studia v této oblasti.
The Origins and Recent Development of Civil Protection in the Czech Republic and Abroad
Keywords: Ochrana obyvatelstva; civilní obrana; Česká republika; Evropská Unie; bezpečnost; problematika; vznik a vývoj ochrany obyvatelstva; historie ochrany obyvatelstva.; Population protection; civil defense; Czech Republic; European Union; security; issues; origin and recent of population protection; history of population protection.