Introvertní děti v mateřské škole - Zvolánková, Hana (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se věnuje tématu Introvertní děti v mateřské škole. Teoretická část uvádí téma temperamentu, blíže pak Jungovo dělení na extraverzi a introverzi. Dále představuje typologii osobnosti podle MBTI. V druhé kapitole se práce zaměřuje na introvertní děti, to, jak se mohou projevovat v mateřské škole a jaký přístup by k nim pedagog měl zvolit. Výzkumná část se zabývá zodpovězením tří výzkumných otázek směřujících k cíli bakalářské práce, a to: zjistit, jak introvertní děti reagují na prostředí mateřské školy, skupinu vrstevníků i přístup učitelů. K získání odpovědí jsem využila více metod kvalitativního přístupu, hlavní zdroje tvořily vlastní dotazník pro rodiče, zúčastněné pozorování a rozhovory s kolegyněmi. Výzkumný soubor tvořilo pět vytipovaných dětí. Ukázalo se, že všechny tyto děti měly delší období adaptace na mateřskou školu, nebyly rády středem pozornosti a každá větší změna pro ně byla náročná.
Introverted children in kindergarten
Keywords: Introverze; introvertní děti; mateřská škola; typologie osobnosti; adaptace; Introversion; introverted children; kindergarten; personality typology; adaption