Povodně jako výrazný prvek rozvoje obcí - Koubková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce je zaměřena na analýzu povodní jako výrazného prvku rozvoje ve městě Písek. Město Písek bylo vybráno, protože patří mezi obce, které byly značně zasaženy povodněmi v roce 2002. Práce je tradičně rozdělena na dvě části teoretickou a praktickou. V první části jsou popsány povodně, protipovodňové charakteristiky a vysvětleny jednotlivé vlivy, které ovlivňují vznik povodní. Je zde vyjasněn pojem povodňových škod, jejich členění, způsoby zjišťování a faktory, které je ovlivňují. Druhá část je zaměřena na povodně ve městě Písek v letech 2002 a 2013. V této části jsou analyzovány výše povodňových škod, finanční nákladnost oprav, zdroje financí pro opravy a realizovaná protipovodňová opatření, která by měla přispívat k celkovému rozvoji Písku. Informace pro první část práce byly získány prostřednictvím studia, analýzou odborné literatury a dalších zdrojů. Další potřebné údaje byly zjištěny z publikací, státních koncepcí a ekonomických analýz. V praktické části jsou data zpracována prostřednictvím analýzy veřejně přístupných dat a dokumentů, analýzy dokumentů města Písek a informací z rozhovorů se zástupci města Písek.
The flood as a major component of the development of villages
Keywords: povodně; rozvoj; finanční zdroje; protipovodňová opatření; zlepšující návrhy; flood; development; financial sources; anti-flooding measures; improvement proposals