Uplatnění různého typu substrátu v bioplynové stanici - Sikytová, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2015)
Podpora výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů energie a investiční dotace po roce 2009 učinily ze zemědělských bioplynových stanic skutečný fenomén. Diplomová práce specifikuje nejvíce využívané vstupní suroviny pro výrobu bioplynu v České republice. Každý substrát používaný v bioplynových stanicích má jiné chemické složení, obsah sušiny, proto poskytuje i jiný objem bioplynu. Specifikace volby substrátu byla provedena na základě terénního šetření u provozovatelů zemědělských bioplynových stanic. Stabilizovaný anaerobní proces zvyšuje produkci bioplynu a zlepšuje tak ekonomickou situaci zemědělských podniků.
The application of different types of substrate in the biogas plant
Keywords: bioplynová stanice; biomasa; substrát; anaerobní fermentace; bioplyn; biogas station; biomass; substrate; anaerobic fermentation; biogas