Specifika ošetřovatelské péče v přístupu k pacientům s apalickým syndromem a k pacientům v terminálním stádiu života - Smetanová, Denisa (Jihočeská univerzita, 2018)
Hlavním cílem této práce bylo zjistit specifika ošetřovatelské péče v přístupu k pacientům s apalickým syndromem a pacientům v terminálním stádiu života. Ve spojitosti s tímto cílem bylo stanoveno osm výzkumných otázek, zaměřených na vybraná specifika. Empirická část bakalářské práce byla zpracována prostřednictvím kvalitativního výzkumného šetření, které bylo provedeno formou polostrukturovaného rozhovoru, který se následně dělil do dvou částí. První část byla zaměřená na otázky týkající se pacientů v apalickém syndromu a v druhé části byla změřena na pacienty v terminálním stádiu života. Získané výsledky byly zpracovány metodou otevřeného kódování. Výzkumný soubor tvořily sestry z interní jednotky intenzivní péče, dále z lůžkového hospice, z oddělení následné péče JIP a také z oddělení ARO. Výsledky práce, jež byly analyzovány a následně kategorizovány, přinesly zajímavá zjištění, na základě nichž jsme došli k závěru, že pro sestry je péče o obě komparační skupiny velice fyzicky i psychicky náročná. Zdá se, že analýza výsledků je shodná s jinými studiemi, neboť i my jsme zjistili, že sestry identifikují specifika ošetřovatelské péče u pacientů v apalickém syndromu zejména v oblasti hygienické péče, výživy a komunikace. Pacientům v terminálním stádiu se navíc dostává klidu, ticha a důstojného konce života. Bakalářská práce byla psána tak, aby přinesla přehled mezi specifiky péče o pacienty v apalickém syndromu a pacienty v terminálním stádiu života. Výsledkem výzkumu naší bakalářské práce je informační materiál, který slouží nejen pro sestry, rodiny pacientů, ale i laickou veřejnost.
Specifics of nursing care in attitude to patients with apallic syndrome and patients in terminal stage of life
Keywords: Apalický syndrom; kóma; pacient; paliativní péče; smrt; terminální stádium života; ošetřovatelství; Apallic syndrome; death; coma; nursing; patient; palliative care; terminal stage of life