Zvýšení udržitelnosti hospodaření v zájmovém území a navržení environmentálně šetrných opatření - Baštýřová, Klára (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce z teoretického hlediska rozebírá erozní ohrožení půdy, možnosti monitoringu a ochrany proti erozi a motivaci zemědělců k ochraně půdního fondu v České republice skrze strategie dotačních programů. Dále bylo z hlediska praktického uplatnění na vybraném erozně ohroženém území navrženo založení nových porostů neprodukčních ploch a ochranných pásů kolem vod. V rámci LPIS bylo rovněž navrženo protierozní opatření v podobě liniového biokoridoru, jehož záměrem je kromě ochrany půdy před půdním smyvem rozšíření a podpora místní biodiverzity.
Increasing the sustainability of farming in the area of interest and designing environmentally sparingly measures
Keywords: půdní eroze; protierozní opatření; liniový biokoridor; neprodukční zemědělská plocha; soil erosion; anti-erosion measures; linear biocorridor; non-productive agricultural area