Efektivnost systému hodnocení zaměstnanců v podniku - Eigner, Martin (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem práce je posoudit efektivnost hodnocení zaměstnanců ve vybraném podniku a jeho vazbu na systém odměňování. Efektivnost byla posuzována prostřednictvím dotazníkového šetření, které bylo provedeno v oddělení přípravy výroby a v oddělení kvality a inspekce. Z provedeného šetření vyplívá, že zaměstnancům samotné hodnocení vyhovuje. Jsou s ním spokojeni a je pro ně spravedlivé. Určité problémy nastávají v rámci jeho srozumitelnosti. Na druhou stranu řada respondentů není úplně spokojena s návazností hodnocení na systém odměňování. Na základě těchto zjištění byly navrženy tři návrhy změn. První je zvýšení návaznosti na mzdu, kdy by se místo budoucího zvýšení paušálu u časové mzdy zvýšila částka osobního ohodnocení. Druhá změna je zavedení benefitů, udělovaných kolektivně dle výkonů linky. Poslední změna je zavedení vnitropodnikového manuálu výpočtu mzdy.
System effectiveness evaluation of employees in the company
Keywords: efektivnost; hodnocení zaměstnanců; odměňování; effectiveness; employee evaluation; remuneration