Analýza občanské vybavenosti a spádovost obcí za službami ve vybraných okresech Jihočeského kraje (Český Krumlov, České Budějovice, Jindřichův Hradec) - Vácha, Jan (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem této bakalářské práce je na základě údajů o počtu zařízení občanské vybavenosti a maloobchodu určit směr spádovosti obcí za službami ve sledovaném území, jenž je tvořeno vybranými okresy Jihočeského kraje (Český Krumlov, České Budějovice, Jindřichův Hradec). První část práce je zaměřena na teoretická východiska práce, kde jsou definovány služby, regiony, přístupy k vymezování středisek, teorie centrálních míst a popsána aplikace gravitačních modelů v geografii. Prostřední část se věnuje základní geografické charakteristice sledovaného území a celkové metodice tvorby práce. V závěrečné části práce jsou vyhodnoceny metody výběru středisek a vytvořené obslužné mikroregiony jednotlivých středisek, které jsou vyjádřené v mapovém listu. Na závěr jsou vzniklé mikroregiony porovnány s administrativním členěním sledovaného území.
Analysis of public facilities and catchment of villages for services in selected districts of South Bohemia (Český Krumlov, České Budějovice, Jindřichův Hradec)
Keywords: spádovost za službami; služby; Reillyho model; region; mikroregion; středisko; service catchment area; services; Reilly model; region; microregion; center