Kapitoly ze života Ladislava Malého (1862-1956) - Sladkovská, Barbora (Jihočeská univerzita, 2018)
Hlavním cílem této kvalifikační práce je přiblížit čtenáři osobnost Ladislava Malého (1862-1956), učitele, spisovatele, cestovatele a vlastivědného pracovníka, který se zasloužil o založení příbramského městského muzea. Práce se také pokusí zasadit život Ladislava Malého do kontextu doby a zhodnotit, jaký byl jeho význam v dějinách Příbrami, příbramského regionu a habsburské monarchie, respektive Československé republiky. Třetím úkolem práce bude posoudit, nakolik Ladislav Malý do tohoto kontextu zapadá a jestli, případně jakým způsobem, z něj vybočuje. Vyprávění o Ladislavu Malém není řazeno striktně chronologicky. Jak naznačuje název "Kapitoly ze života Ladislava Malého", jsou jednotlivé stránky jeho života (práce učitele, psaní, cestování aj.) popisovány postupně, aby bylo snazší se v nich orientovat, pochopit je a zasadit je do celkového obrazu období od 60. let 19. století až do poloviny 20. století.
Chapters from Ladislav Malý's Life (1862-1956)
Keywords: Ladislav Malý; učitel; cestovatel; spisovatel; vlastivědný pracovník; Příbram; Dobříš; Březové Hory; Stará Huť; dějiny školství; regionální dějiny; 19. století; 20. století; Ladislav Malý; Teacher; Traveler; Writer; Příbram; Dobříš; Březové Hory; Stará Huť; Education system history; Regional history; 19th century; 20th century