Vliv zooterapie na děti s mentálním postižením - Sýkorová, Petra (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato práce se zaměřuje na vliv zooterapie na děti s mentálním postižením. V teoretické části jsou popsány jednotlivé druhy zooterapie, především canisterapie, která je u dětí s mentálním postižením využívána nejvíce. Zmíněny jsou také legislativní otázky praktikování zooterapie a popsán její vznik. Praktická část popisuje metody, kterými je veden výzkum. Samotný výzkum je zaměřen na děti s mentálním postižením, které navštěvují denní stacionáře, ve kterých se účastní zooterapie. Rozhovor byl veden s pěti rodinami těchto dětí a byl zaměřen na to, zda má zooterapie pozitivní vliv na děti s mentálním postižením a na jejich rodiny. Výzkum byl doplněn případovou studií.
Zootherapy influence on children with mental disabilities
Keywords: zooterapie; canisterapie; mentální postižení; emoční prožívání; vztahy v rodině; animal-assisted therapy; canistherapy; mental retardation; emotional experiences; family relationships.