Sebepoškozování jako zkušenost mladých dospělých - Popovová, Linda (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato práce se věnuje tématu sebepoškozování, je dělena na dvě části. Na část teoretickou a část empirickou. Teoretická část se zabývá vymezením pojmu sebepoškozování, terminologií, rozdělením, formami sebepoškozování, rizikovými faktory, sebepoškozováním u adolescentů a mladých dospělých, prevencí a léčbou. Empirická část je zaměřena na životy jedinců, kteří mají osobní zkušenost se sebepoškozováním. Byl volen kvalitativní přístup, ve kterém byly vedeny hloubkové rozhovory se šesti respondenty, kteří mají se sebepoškozováním zkušenost. Byly s nimi nahrány hloubkové narativní rozhovory. Výzkumné otázky se věnují důvodům k sebepoškozování, způsobům sebepoškozování, rodinnému prostředí, významu a formám sebepoškozování. Cílem práce je přiblížení životních okolností jedinců, kteří mají zkušenost se sebepoškozováním a zmapování jejich životní situace a motivů.
Self harm as an young adults experience
Keywords: sebepoškozování; mladí dospělí; mladá dospělost; rozhovory; self-harm; young adults; young adulthood; interviews