Nekalosoutěžní jednání obchodních společností. - Vlažný, Jiří (Jihočeská univerzita, 2007)
Diplomová práce se snaží zmapovat nekalosoutěžní chování účastníků hospodářské soutěže z trestně právního pohledu. Úvod diplomové práce seznamuje se samotným cílem této práce, na který navazuje část první, která se věnuje historii nekalé soutěže, právní ochraně proti nekalé soutěži a komparaci trestního práva s právem civilním. Druhá část práce je věnována samotným případům nekalosoutěžního jednání, které byly řešeny Policií České republiky, odborem hospodářské kriminality Správy Jihočeského kraje. Věnuje se také komparaci právních úprav, připravovaným kodifikacím, úvahám de lege ferenda v oblasti trestně právních norem a statistickým porovnáním tohoto trestného činu šetřeného jednak v rámci působnosti Policie České republiky Správy Jihočeského kraje a dále ve srovnání s celou Českou republikou. Právě druhé části je věnována podstatná část diplomové práce.
Unfair competition dealing of business companies.
Keywords: nekalá soutěž; obchod; trestní zákon; obchodní zákon; komoparace; kodifikace; Evropská Unie; případy z praxe; unifair competition; business; crime code; commercial code; comparation; codification; European Union; case from practice