Estetický rozměr výuky náboženství - Blažek Iňová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato práce se zabývá tématem objevování společných výrazových prostředků v oblastech estetiky a náboženství, které mohou být dále umístěny do hodin náboženské výchovy. Základnímu teoretickému vymezení oboru náboženské pedagogiky se věnuje první kapitola, která dále poskytuje reflexi mezioborové spolupráce, zvláště s oblastí estetiky. Druhá kapitola předkládá historický a filosofický náhled na předmět estetické vědy. Trojici přístupů uzavírá hledisko psychologické, se zaměřením na kognitivní a religiózní vývoj dětí v mladším školním věku. Toto věkové období je ohraničující linií výzkumného problému této práce. Praktická část je tvořena didaktickou aplikací získaných teoretických poznatků, které se za použití alternativních výukových metod, práce se symboly a estetickými prvky stávají důležitou součástí výuky náboženství.
The aesthetic dimension of religious education
Keywords: náboženská pedagogika; estetika; krása; umění; symbol; metafora; obraz; mladší školní věk; výukové metody; didaktika náboženské výchovy; religious education; aesthetics; beauty; art; symbol; methaphor; image; school age; teaching methods; didactics of religious education