Europa neu begründen - Hrušková, Ludmila (Jihočeská univerzita, 2008)
Bakalářská práce je zaměřena na proces oživení evropské ústavní smlouvy během německého předsednictví v Evropské Unii (EU) v první polovině roku 2007. Po nezdařených referendech ve Francii a Nizozemí v roce 2005 si německé předsednictví dalo za úkol znovu oživit ústavní proces a tím také sjednotit členské státy EU. Nejprve jsou vysvětleny pojmy evropská ústavní smlouva i předsednictví. V práci jsou dále popsány cíle německé kancléřky Angely Merkelové, kterých chtěla během předsednictví v ústavním procesu dosáhnout i cesta k jejich uskutečnění. Jsou zde nastíněny pozice některých členských států EU, které ústavní smlouvu neratifikovaly a jejich požadavky pro vytvoření smlouvy nové. Na konci práce jsou popsány výsledky německého předsednictví v ústavním procesu a krátce nastíněn jeho další vývoj.
Rebirth of Europe
Znovuzaložená Evropa
Keywords: evropská ústavní smlouva; německé předsednictví v EU; ratifikace euroústavy; European Constitution; German EU Council Presidency; Ratification of the European Contitution