Mládež a liturgie - Gutwirthová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce se zabývá možným přizpůsobením forem katolické liturgie, zejména eucharistické, mládeži. Celá práce je rozdělená do pěti větších tématických okruhů. V prvním je základní charakteristika liturgie všeobecně, ve druhém je vymezení skupiny mládeže a zpracování výsledků dotazníků zaměřených na vztah mládeže k liturgii. Ve třetím tématickém okruhu jsou popsány tři rozdílné koncepty bohoslužeb vztahujících se k mládeži, které chtějí zprostředkovat mladým vztah k Bohu. Následuje část, která se zabývá vztahem mladých lidí k liturgii a farnímu společenství a možnými úpravami pro bohoslužby mládeže v rámci církevních předpisů. Jako poslední část je uveden rozbor jedné alternativní eucharistické bohoslužby pro mládež. Práce prokázala, že je potřebné slavit liturgii přizpůsobenou mládeži a že je to možné a vhodné i na poli eucharistické bohoslužby. Zároveň práce poukázala na různé možnosti přizpůsobení liturgie mládeži.
Youth and Liturgy. Problems of the Liturgy Adapted for Youth and Some of Modern Forms of it
Keywords: liturgie; mládež; bohoslužba; eucharistie; církev; Jugendkirche; find{$\bullet$}fight{$\bullet$}follow-Messe; liturgy; youth; divine service; Eucharist; church; Jugendkirche; find{$\bullet$}fight{$\bullet$}follow-Holy Mass