Role porodní asistentky v aktivitách na podporu kojení - Stejskalová, Dana (Jihočeská univerzita, 2012)
Kojení je pro matku a dítě jeden z prvních nejvýznamnějších citových okamžiků. Podle dosavadních výzkumů přináší kojení dítěti ochranu proti alergiím, zlepšuje imunitní systém, přispívá k zdravému růstu kostí a poskytuje výživnou energetickou hodnotu. Kojení je nenahraditelný způsob výživy, který může matka svému dítěti nabídnout a je finančně nenáročný. Velmi důležitá je příprava těhotné ženy na kojení již v prenatálním období dítěte pomocí předporodních kurzů nebo příprava v prenatální poradně pro těhotné. Pokud se žena rozhodne své dítě kojit, měla by znát zásady správného kojení, techniku a polohy při kojení. Úloha zdravotní sestry či porodní asistentky je edukace ženy v těhotenství a po porodu. Práce shrnuje anatomii prsou, charakteristiku, výhody a techniky kojení, složení mateřského mléka, vymezení pojmu porodní asistentka a aktivity na podporu kojení. Práce se zabývá informovaností žen v prenatálním období o kojení. Zjišťuje, jaké mají ženy informace o kojení. Dále zjišťuje, jaké aktivity vykonávají porodní asistentky. Výzkum byl prováděn kvantitativní formou prostřednictvím dotazníků. Výzkumný soubor tvořilo padesát šestinedělek z Nemocnice České Budějovice, a.s. a Nemocnice Pelhřimov, p.o. Druhý výzkumný soubor tvořilo padesát porodních asistentek z primární péče města Jindřichův Hradec, České Budějovice a Pelhřimov. Výsledky práce je možné využít jako informační materiál pro porodní asistentky pracující v primární péči. Výsledky tak prostřednictvím informovaných porodních asistentek mohou pomoci k zlepšení informovanosti žen v prenatální péči a mohou být použity i v předporodních kurzech k edukaci žen o kojení.
THE ROLES OF MIDWIFE IN ACTIVITIES TO PROMOTE BREASTFEEDING
Keywords: Podpora kojení; porodní asistentka; těhotná žena; předporodní kurzy; prenatální poradna; support for breastfeeding; midwife; pregnant woman; antenatal courses; Advice for pregnant women