Manipulace hostitele Deroceras reticulatum infekcí Phasmarhabditis hermaphrodita - Pechová, Hana (Jihočeská univerzita, 2007)
Infekční stádia moluskicidního háďátka Phasmarhabditis hermaphrodita nese symbiotickou bakterii, která způsobuje smrt plžího hostitele (ten umírá na bakteriologickou infekci krve). Háďátka se následně živí na množících se bakteriích a hostitelské tkáni, vyvíjejí se a opakovaně se množí. Jakmile je zdroj potravy spotřebován, nová infekní juvenilní stádia se symbiotickou bakterií opouštějí mrtvolu a hledají nového hostitele. Mrtvoly bezobratlých živočichů umístěné na povrchu půdy jsou rapidně(během několika minut až hodin), odstraněny bezobratlými mrchožrouty. Parazitické hlístice však potřebují několik dní k dokončení svého vývoje uvnitř mrtvoly. Ze srovnání pozic slimáků usmrcených šesti různými způsoby je zřejmé, že P. hermaphrodita je schopno ovlivňovat chování svého hostitele tak, aby se snížila pravděpodobnost, že tento bude sežrán dřív, než parazit dokončí svůj životní cyklus.
Manioulation of spatial behaviour of the slug Deroceras reticulatum by the parasitic nematode Phasmarhabditis hermaphrodita
Keywords: Phasmarhabditis hermaphrodita; Deroceras reticulatum; parasitismus; manipulace; Phasmarhabditis hermaphrodita; Deroceras reticulatum; parasitism; manipulation