Historický vývoj polní cestní sítě ve vybraných katastrálních územích - Mácha, Jiří (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem práce bylo posouzení a vyhodnocení historického vývoje cestních sítí z pohledu jejich projekce v komplexní pozemkové úpravě. Pro tento účel byla vybrána tři katastrální území, která reprezentují široké spektrum přírodních podmínek. Byly stanoveny historické etapy, ve kterých byla cestní síť zachycena a podrobně prostudována. Pro vytvoření přehledu vývoje polních cest byla navržena hodnotící kritéria, podle kterých byla jednotlivá území ve zvolených historických etapách hodnocena a porovnávána. Na podkladě výsledků byly stanoveny body zvratu ve vývoji polních cest. U těchto zlomových okamžiků byly popsány i příčiny jejich vzniku. Provedený rozbor cestní sítě v jednotlivých historických etapách dává v obou zájmových lokalitách jasný přehled o vývoji polních cest a uspořádanosti jednotlivých pozemkových tratí. Historický obraz cestní polní sítě, jako ucelený soubor, může v rámci projekce plánu společných zařízení sloužit jen jako inspirativní materiál, který musí být přepracován dle současných požadavků legislativy, norem, ale i přání vlastníků půdy.
The historical development of unpaved road network in given cadastral territory
Keywords: polní cesty; vývoj krajiny; pozemkové úpravy; společná zařízení; unpaved roads; landscape development; land adjustment; common facilities