Umírání a potřeby umírajících - Smilková, Božena (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá tématem umírání z pohledu souvisejícím s potřebami umírajících osob a usiluje o ucelený přehled potřeb umírajících. V první části porovnává umírání v dřívější době a dnes, rozebírá stadia, kterými umírající prochází, věnuje se tématům naděje a lidské důstojnosti. Další část se zaměřuje na potřeby umírajících, jejich zpřehlednění a členění, speciálně pak na témata zvládání bolesti, rozhovory o pravdě, doprovázení umírajících a smyslu života a utrpení. Z hlediska naplňování potřeb umírajících se věnuje hospicové péči a pro porovnání se dotkne i eutanazie na přání nemocného.
Dying process and needs of dying persons.
Keywords: umírání; smrt; potřeby umírajících; lidská důstojnost; naděje; bolest; doprovázení umírajících; smysl života a utrpení; hospicová péče; eutanazie; dying; death; needs of dying persons; human dignity; hope; pain; accompanying dying persons; meaning of life and suffering; hospice care; euthanasia