Poutní areál Klokoty - Jirků, Hana (Jihočeská univerzita, 2012)
Poutní areál Klokoty Tato práce se zabývá poutním areálem Klokoty. Součástí areálu je kostel Nanebevzetí Panny Marie, kaplička nad pramenem Dobré Vody a křížová cesta se čtrnácti zastaveními. V úvodu práce se zabývám historií obce Klokoty, která je dnes součástí města Tábora. Hlavní část práce věnuji stavební historii, dnešní podobě a mobiliáři kostela a ambitům. Jedna z kapitol je věnována obrazu Panny Marie na hlavním oltáři. Jedná se o ikonografický typ Panny Marie Klasové. V další části práce se zmiňuji o nedaleké kapli nad studánkou u Dobré Vody a o cyklu 14 zastavení křížové cesty, která vede od kostela k té to kapli. Poslední část se zaměřuje na vznik poutních míst, význam poutí a jejich tradice.
Pilgrimage areal in Klokoty
Keywords: baroko; sakrální stavba; poutní tradice; kostel Nanebevzetí Panny Marie; baroque; sacral building; pilgrimage tradition; the Church of the Assumption of the Virgin Mary