Zaměření skutečného stavu stavebního objektu jako podklad pro rekonstrukci - Hlásek, Petr (Jihočeská univerzita, 2015)
Téma mé diplomové práce bylo zaměření skutečného stavu stavebního objektu jako podklad pro rekonstrukci. Zaměřování skutečného stavu probíhalo v Jihočeském kraji ve městě Písek, katastrální území 720755. Jako zaměřovaný stavební objekt jsem zvolil most Fráni Šrámka č. 20 069 na silnici I20/ E49, spojující krajská města České Budějovice a Plzeň, který překlenuje řeku Otavu. Zaměření mostu bylo nutné kvůli špatnému technickému stavu vybavení mostu, jehož vlivem docházelo k zatékání vody do nosné konstrukce. Cílem práce bylo zaměření skutečného stavu mostního objektu, v měřítku 1:250. Před zaměřováním stavebního objektu byla nutná rekognoskace stávajícího bodového pole. Po rekognoskaci následovala volba a stabilizace nových pomocných bodů pro zaměření. K zaměření mostního objektu byla použita totální stanice Leica TCRM 1205 R300. Na základě zaměření byly vyhotoveny výpočetní a grafické práce. Objekt byl zaměřen v souřadnicovém systému S-JTSK a výškovém systému Bpv.
Survey of the actual state of the building as a basis for reconstruction
Keywords: mostní objekt; zaměření skutečného stavu; polohopis a výškopis; bodové pole; rekognoskace; bridge building; survey of the actual condition; topography and elevation; reconnaissance