Poranění žen při porodu - Vodičková, Jana (Jihočeská univerzita, 2010)
Ve své bakalářské práci se věnuji různým druhům poranění, diagnostice, léčbě a prevenci porodního poranění. Většinu teoretické části jsem zaměřila na epiziotomii, protože je to poranění nejčastější a v poslední době je to v široké veřejnosti diskutované téma. Popisuji druhy, indikaci, léčbu, ošetřovatelskou péči a prevenci epiziotomie. V praktické části jsem volila kvantitativní výzkum. Pro techniku sběru dat byl použit anonymní dotazník, který byl určen pro ženy po spontánním porodu na oddělení šestinedělí ve vybraných nemocnicích. V práci jsem si stanovila tři cíle. Prvním cílem bylo zjistit častost epiziotomie. Druhým cílem jsem chtěla zjistit hojení epiziotomie a poslední cíl byl zaměřen na informovanost žen v péči o epiziotomii. Cíle práce byly splněny. První hypotéza předpokládala nadpoloviční častost epiziotomie u dotázaných žen. Tato hypotéza byla potvrzena. Druhá hypotéza předpokládala hojení epiziotomie bez komplikací. Tato hypotéza byla též potvrzena a svědčí tak o vysoké úrovni zdravotní péče. Poslední hypotéza předpokládala, že dotázané ženy nejsou dostatečně informované v péči o epiziotomii. Vlivem pozitivní odezvy od samotných matek, kdy většina uvedla, že je dostatečně informovaná v péči o epiziotomii se tato jediná hypotéza vyvrátila. Má práce by mohla vhodně posloužit jako studijní materiál studentkám oboru porodní asistentka. Dále by má práce mohla být přínosná porodním asistentkám pracujícím na oddělení šestinedělí a na porodním sále.
Injury to women in childbirth
Keywords: epiziotomie; porod; porodní poranění; šestinedělí; episiotomy; childbirth; birth injury; puerperium