Zhodnocení ekonomických nástrojů v ochraně přírody se zaměřením na programy péče o krajinu (na příkladu CHKO Třeboňsko a Jihočeského kraje) - Fryšová, Jana (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce se zabývá zmapováním a vyhodnocením ekonomických nástrojů podporujících péči o přírodu a krajinu se zaměřením na programy péče o krajinu na příkladu Chráněné krajinné oblasti Třeboňsko a Jihočeského kraje. Pro zjištění požadovaných analýz byly zkoumány podkladové materiály a vedeny rozhovory s pracovníky těchto orgánů pro získání potřebných dodatečných informací. Výsledkem analýzy let 2006 ? 2011 byla u hodnocených subjektů zjištěna rozdílnost ve formě získávání prostředků, a s tím související možnost ovlivnění jejich výše. Dále rozdílnost v ?cenových stropech? za činnosti sjednávané v rámci opatření k zajištění zachování krajinných a přírodních hodnot o pečovaná zvláště chráněná území a území soustavy Natura 2000. V hodnocených letech bylo financování běžné péče o přírodu a krajinu v zvláště chráněných územích a územích soustavy Natura 2000 soustředěno na národní programy a vlastní zdroje územních samosprávných celků. Porovnáním kompetencí Krajského úřadu Jihočeského kraje a Správy chráněné krajinné oblasti Třeboňsko v ochraně přírody a krajiny byla u těchto dvou orgánů ochrany přírody zjištěna jejich vzájemná podobnost.
Evaluation of economic instuments used in nature protection, with special attention paid to the landscape care programmes (case study of the Třeboňsko PLA and South Bohemian Region)
Keywords: životní prostředí; krajina; ekonomické nástroje; finanční podpora; dotace; program péče o krajinu; zvláště chráněné území; environment; landscape; economic instruments; financial subvention; subsidy; landscape care programme; specially protected areas