Význam časopisu Vedem v terezínském ghettu - Švecová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2010)
Vedem je název českého literárního časopisu, který byl tajně vydáván v letech 1942-1944 v terezínském koncentračním táboře. Vznikl na popud učitele Valtra Eisingera, jenž měl na starost židovské chlapce žijící v ‚qDomově'' č.1 tzv. bloku L417 a podporoval jejich kulturní rozvoj a tvůrčí schopnosti. Chlapci ve věku od čtrnácti do šestnácti let se ujali tajného vydávání časopisu, který vycházel každý pátek po dobu zhruba dvou let. Obsah tvořily stálé rubriky, básně, povídky, ale též filozofické eseje či literární kritiky. Svou ucelenou formou se časopis Vedem snažil co nejvíce přiblížit skutečnému periodiku, o čemž svědčí i žertem uvedená částka na titulní straně. K nejvýznamnějším osobnostem časopisu patřil beze sporu jeho hlavní šéfredaktor Petr Ginz, který roku 1944 zahynul v plynové komoře v Osvětimi, či talentovaný Hanuš Hachenburg, jenž do časopisu přispíval svou básnickou tvorbou. Celkem osmi set stránkový časopis se dochoval v úkrytu terezínského ghetta a po jeho osvobození byl v květnu 1945 převezen do Prahy. Nově nastupující režim bývalého Československa zamítl snahu o jeho vydání, a tak se s jeho existencí poprvé setkáváme ve zkrácené samizdatové verzi až koncem osmdesátých let.
The Importance of the Journal Vedem in the Terezín Ghetto
Keywords: Terezín; židovské ghetto; literatura 40.let; terezínské dětské časopisy; Petr Ginz; časopis Vedem; Hanuš Hachenburg; Valtr Eisinger; druhá světová válka; kulturní činnost v Terezíně v letech 1940-1945; Terezín; Jewish ghetto; Literature in the 40s; childen magazines; Petr Ginz; Vedem magazine; Hanuš Hachenburg; World War II; Valter Eisinger