Řízení pohledávek ve vybraném podniku - Tunková, Šárka (Jihočeská univerzita, 2010)
Pohledávky představují právo na zaplacení peněžité částky a jsou významnou složkou oběžných aktiv podniku. Protože výše a rychlost jejich inkasa má vliv na likviditu dodavatele, měla by si každá společnost vytvořit přehledný systém řízení pohledávek. Nejúčinnější ochranou před vznikem sporných pohledávek je prevence, a to od prověřování bonity klienta přes důsledné zpracování smluv až po využití zajišťovacích instrumentů. Pokud i přes tato opatření dojde ke vzniku pohledávek po lhůtě splatnosti, je třeba využít dalších nástrojů a řešit problematiku minimalizace nedobytných pohledávek. Z tohoto důvodu jsem si jako téma diplomové práce vybrala řízení pohledávek. Cílem teoretické části diplomové práce je poskytnout ucelený pohled na řízení pohledávek, včetně možnosti jejich zajištění z hlediska účetního, daňového a právního. V praktické části své práce chci zhodnotit práci s pohledávkami ve vybrané obchodní společnosti a navrhnout možnosti zlepšení v oblasti řízení pohledávek.
Management of claims in selected company
Keywords: pohledávky; řízení pohledávek; pohledávky po lhůtě splatnosti; nedobytné pohledávky; opravné položky k pohledávkám; odpis pohledávek; zajišťovací prostředky; claims; claim management; overdue claims; desperate debt; item of correction; debt depreciation; security instruments