Lékařská péče a nemoci v rozvojových zemích - Krčmáriková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce se zabývá problematikou epidemie HIV/AIDS na africkém kontinentě. Afrika je kontinentem, který je nejvíce postižen epidemií HIV/AIDS. V subsaharské Africe v současné době žijí 2/3 všech lidí nakažených virem HIV, což je 25,8 miliónů lidí. K šíření viru HIV v subsaharské Africe napomáhají některé tradice a socio-kulturní zvyklosti. Rozsáhlost epidemie HIV/AIDS v Africe také souvisí se zhoršováním epidemiologické situace dalších závažných nákaz, zejména TBC a malárie. Uganda je zemí, které se podařilo zastavit epidemii HIV/AIDS. Podle odhadů WHO v Ugandě žije cca 10-12% HIV+ lidí. Neméně důležitým problémem, se kterým se Uganda potýká, je vysoká perinatální a mateřská úmrtnost, jejíž snížení je důležitou prioritou ugandské vlády.
Medical care and diseases in the developing countries
Keywords: HIV/AIDS; Tuberkulóza; Malárie; subsaharská Afrika; Uganda; česko-slovenská nemocnice v Buikwe v Ugandě; Adopce na dálku\regm{}; HIV/AIDS; Tuberculosis; Malaria; sub-Saharan Africa; Uganda; Czech-Slovak hospital in Buikwe in Uganda; Distant adoption