Vnímání a použití barev ve výtvarném projevu dětí mladšího školního věku - Zajícová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce je zaměřena na problematiku barev a jejich vnímání dětmi mladšího školního věku. V teoretické části je na barvy nahlíženo z pohledu fyziky, optiky i fyziologie. Teorie barvy se částečně dotýká i historie a kultury, obsáhleji pak psychologických významů barev. Následují poznatky z vývoje používání barev ve výtvarném projevu dětí a poznatky z dosavadních výzkumů preferencí barev. Výzkum práce se zaměřuje na preference barev dětí mladšího školního věku a jejich rozdíly ve vztahu k věku a k pohlaví.
How primary children perceive and use colours in graphic activities
Keywords: preference barev; mladší školní věk; významy barev; výtvarný projev; preferences of colors; primary school age; functions of colors; art expression